Voor het starten van deze activiteit is een Meldingsplicht van toepassing. U mag niet met deze activiteit (of een onderdeel daarvan) beginnen zonder dit ten minste 4 weken van tevoren te melden. U mag ook niet eerder dan 4 weken na de melding gaan starten. Het bevoegd gezag is zo altijd voor de start op de de hoogte van de activiteit. U dient de melding in via het Omgevingsloket. Door het invullen van de vragen controleert u of voor deze activiteit een informatieplicht, meldingsplicht of vergunningplicht geldt.
Bij een doorlatende ondergrond (zand of doek) moet zoveel als mogelijk voorkomen worden dat meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen door uit- of afspoeling (via de bodem of de niet doorlatende ondergrond) in een oppervlakte terechtkomen. Het afstemmen van de water- en meststoffengift op het gewas en de teeltomstandigheden is een eerste vereiste.
Het is alleen toegestaan om kunstmeststoffen te gebruiken als deze met werkzame stoffen over een langere periode afgeven. Dit zijn kunstmeststoffen met een speciale coating waardoor de voedingsstoffen geleidelijk vrijkomen. Ze kunnen beter worden benut door minder uitspoeling. Het toepassen van een druppelsysteem is ook een optie, waarbij de waterafgifte is afgestemd op de behoefte van het gewas. Daarmee is ook de kunstmeststoffenafgifte afgestemd.
Ook hier is het afstemmen van de water- en meststoffengift op het gewas en de teeltomstandigheden erg belangrijk. Om te voorkomen dat meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen bij substraatteelt op een niet doorlatende grond (aaneengesloten verharding zoals beton betonplaten, asfalt of folie) in het oppervlaktewater terecht komen, moet het drainwater opgevangen en als gietwater hergebruikt worden. Als hergebruik binnen de teelt niet mogelijk is, dan kan het water ook worden hergebruikt binnen een andere teelt. Het water in de opvangvoorziening moet hiervoor geschikt blijven. Daarom moet het aangevuld worden met natriumarm water, zoals hemelwater. Het hangt uiteindelijk af van de aard van de teelt hoe groot de opvangvoorziening moet zijn. Daar worden geen eisen aan gesteld. U mag dit zelf bepalen, maar uit de opvangvoorziening mag niet worden geloosd.
Als u het water uit de opvangvoorziening(en) echt kwijt wil, moet het afgeven aan een erkende inzamelaar. De gegevens hiervan moet u bewaren.
Check via het Omgevingsloket of er een andere lozingsroute mogelijk is.
Onder het kopje 'referenties' vindt u een link naar de inhoudsopgave van de Rijksregels in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal). De activiteit 'substraatteelt op stellingen of goten in de openlucht' vindt u in paragraaf 4.74. Via de inhoudsopgave van het Bal kunt u deze selecteren.