Bij deze activiteit gaat het om het telen en kweken van gewassen op substraat op stellingen of in een gotensysteem in de open lucht. Er zijn 2 soorten substraat:
plantaardig materiaal zoals kokosvezel, veen en potgrond.
niet oorspronkelijk plantaardig zoals steenwol en glaswol.
Bij substraatteelt kan drainwater vrijkomen. Drainwater is overtollig voedingswater dat niet is opgenomen door het gewas en als gevolg hiervan uit het substraat loopt.Substraat past in goten, potten, containers en andere vormen van substraathouders. Bij substraatteelt op stellingen of in een gotensysteem in de openlucht staat het systeem:
op een doorlatende ondergrond (zand of doek). Het hemel- of drainwater loopt in de grond.
op een niet-doorlatende ondergrond (aaneengesloten verharding zoals beton betonplaten, asfalt of folie). Het hemel- of drainwater stroomt af en kan opgevangen worden.
Op de pagina's hierna vindt u voor deze activiteit de algemene regels (Rijksregels) 'in boerentaal' uit het Besluit activiteiten en leefomgeving (Bal) en (indien van toepassing) praktische informatie en tips (praktijkvoorbeelden) en aanvullende informatie (referenties).
Naast de genoemde regels is er altijd specifieke zorgplicht van toepassing. Hiermee wordt bedoeld dat u handelingen, waarvan u zou moeten weten dat ze niet door de beugel kunnen, verboden zijn. Anders gezegd, het is vanzelfsprekend dat u bij het uitvoeren van een activiteit altijd voldoendevoorzorgsmaatregelen neemt om te voorkomen dat er nadelige gevolgen voor het milieu ontstaan.
Deze website gaat over de algemene regels van milieubelastende activiteiten (Rijksregels). De provincie, gemeente en of het waterschap kunnen daarnaast (bijna) altijd maatwerkregels opnemen. Dit is een lokale uitwerking van of aanvulling op een algemene regel. Ze kunnen hiermee een algemene regel beter afstemmen op een lokale situatie. U kunt dit checken op de pagina 'regels op de kaart' in het Omgevingsloket. Daar staan de regels waar u op een locatie mee te maken heeft.