Solderen van metalen

Bedrijfstakken: Landbouwmechanisatiebedrijf

Bij deze activiteit gaat het om solderen, een verbindingstechniek waarbij de metaaldelen onder verhitting met elkaar worden verbonden met een toevoegmateriaal. Bij solderen is de temperatuur van het soldeermiddel lager dan die van de te verbinden materialen. Hierdoor wordt de verbinding tot stand gebracht zonder dat de te verbinden materialen smelten.

Het smeltpunt van het toegevoegde soldeer bepaalt of sprake is van zacht- of hardsolderen.

  • Bij smeltpunttemperaturen beneden 450 °C is er sprake van zachtsolderen.

  • Bij smeltpunttemperaturen boven 450 °C is er sprake van hardsolderen.

Een bijzondere vorm van hardsolderen is het hoogtemperatuursolderen. Deze vorm van solderen gebeurt in een beheerste atmosfeer met een reducerend of inert gas ,of onder vacuüm. Het solderen gebeurt zonder vloeimiddel én bij zeer hoge temperatuur . Deze temperatuur is vaak meer dan 800 °C.

Rijksregels (algemene regels)

Op de pagina's hierna vindt u voor deze activiteit de algemene regels (Rijksregels) 'in boerentaal' uit het Besluit activiteiten en leefomgeving (Bal) en (indien van toepassing) praktische informatie en tips (praktijkvoorbeelden) en aanvullende informatie (referenties).

Naast de genoemde regels is er altijd specifieke zorgplicht van toepassing. Hiermee wordt bedoeld dat u handelingen, waarvan u zou moeten weten dat ze niet door de beugel kunnen, verboden zijn. Anders gezegd, het is vanzelfsprekend dat u bij het uitvoeren van een activiteit altijd voldoendevoorzorgsmaatregelen neemt om te voorkomen dat er nadelige gevolgen voor het milieu ontstaan.

Lokale regels

Deze website gaat over de algemene regels van milieubelastende activiteiten (Rijksregels). De provincie, gemeente en of het waterschap kunnen daarnaast (bijna) altijd maatwerkregels opnemen. Dit is een lokale uitwerking van of aanvulling op een algemene regel. Ze kunnen hiermee een algemene regel beter afstemmen op een lokale situatie. U kunt dit checken op de pagina 'regels op de kaart' in het Omgevingsloket. Daar staan de regels waar u op een locatie mee te maken heeft.