Reinigen, lijmen en coaten van diverse materialen

Bedrijfstakken: Landbouwmechanisatiebedrijf

De landelijke regels gelden voor het lijmen, coaten en reinigen van voorwerpen van rubber, kunststof, metalen, keramisch materiaal, steen, papier, karton, gips, kurk, hout of houtachtig materiaal, bont, leer, textiel, planten of delen van planten. De regels voor het reinigen zijn alleen van toepassing als naast het reinigen het materiaal ook gelijmd, gecoat of op een andere manier bewerkt wordt. De regels gelden ook voor het reinigen, lijmen en coaten van diverse materialen als dit materiaal een afvalstof is.

Reinigen

Dit is een voor- of nabewerking in combinatie met een andere bewerking. Een voorbeeld is het reinigen van een oppervlak om er een lijmlaag of coating op aan te brengen. Onder reinigen vallen in ieder geval de volgende bewerkingen:

  • reinigen met organische oplosmiddelen (voornamelijk ontvetten) in open, halfgesloten en gesloten systemen.

  • reinigen met waterige reinigingsmiddelen: dit kan met zure, neutrale en alkalische middelen, waarin onder andere surfactanten, dispergatoren, emulgatoren, complexvormers, schuimremmers en corrosie-inhibitoren voorkomen.

  • het verwijderen van lakken met chemicaliën (chemisch ontlakken), bijvoorbeeld het chemisch behandelen van steen met zuur.

  • chemisch behandelen van steen.

  • Deconserveren. Dit is het verwijderen van de conserveringslaag die op nieuwe auto’s wordt aangebracht om ze te beschermen tegen beschadigingen bij transport. Het conserveren van auto’s komt bijna niet meer voor. Deconserveren dus ook niet.

Lijmen

Dit omvat alle activiteiten waarbij een kleefstof wordt aangebracht zoals het verbinden met lijnm of kit. Dit is in ieder geval het verbinden door het toepassen van dispersielijm of –kit, oplosmiddellijm of –kit, smeltlijm of –kit en chemisch-hardende lijm of kit. Lamineren is het verbinden van meerdere lagen van gelijke of verschillende materialen aan elkaar. Dit proces vindt plaats via toepassing van lijmen of via smelten. In het eerste geval valt dit onder lijmen, in het laatste geval is er sprake van verwerken van thermoplastisch kunststof.

Lijmen van textiel wordt soms omschreven als lassen. Niet te verwarren met het werkelijke lassen van textiel. Dit valt namelijk onder de activiteit bewerken van thermoplastisch kunststof. Onder het lijmen en coaten van textiel wordt ook het veredelen van textiel verstaan.

Coaten

Onder coaten vallen activiteiten waarbij een of meer ononderbroken lagen van een coating worden aangebracht. Het gaat hier om het aanbrengen van organische deklagen of het aanbrengen van een verfraaiende of beschermende laag van organisch materiaal (verf of lak). Coaten kan plaatsvinden met kwast of rollermethoden, spuitmethoden, gieten, dompelen en tectyleren. De volgende bewerkingen vallen onder coaten:

  • Aanbrengen van harsen en coatings op steen.

  • Antiroestbehandeling.

  • Het uitslaan van planten bij het coaten van planten (het verven van bloemen).

  • Coaten binnen grafische activiteiten.

  • Verven, bedrukken en coaten van textiel

Rijksregels (algemene regels)

Op de pagina's hierna vindt u voor deze activiteit de algemene regels (Rijksregels) 'in boerentaal' uit het Besluit activiteiten en leefomgeving (Bal) en (indien van toepassing) praktische informatie en tips (praktijkvoorbeelden) en aanvullende informatie (referenties). De hier genoemde Rijksregels gelden niet voor het schoonmaken van onder meer vloeren, bodembeschermende voorzieningen en installatieonderdelen, zoals transportbanden en machines. Deze vorm van reinigen valt onder de activiteit waar het proces onder valt. Hierbij kan gedacht worden aan het reinigen van de landbouwspuit en of het schoonmaken van de wasplaats. Deze activiteiten staan elders op deze website.

Naast de genoemde regels is er altijdspecifieke zorgplicht van toepassing. Hiermee wordt bedoeld dat u handelingen, waarvan u zou moeten weten dat ze niet door de beugel kunnen, verboden zijn. Anders gezegd, het is vanzelfsprekend dat u bij het uitvoeren van een activiteit altijd voldoendevoorzorgsmaatregelen neemt om te voorkomen dat er nadelige gevolgen voor het milieu ontstaan.

Lokale regels

Deze website gaat over de algemene regels van milieubelastende activiteiten (Rijksregels). De provincie, gemeente en of het waterschap kunnen daarnaast (bijna) altijd maatwerkregels opnemen. Dit is een lokale uitwerking van of aanvulling op een algemene regel. Ze kunnen hiermee een algemene regel beter afstemmen op een lokale situatie. U kunt dit checken op de pagina 'regels op de kaart' in het Omgevingsloket. Daar staan de regels waar u op een locatie mee te maken heeft.