Voor het starten van deze activiteit is een Meldingsplicht van toepassing. U mag niet met deze activiteit (of een onderdeel daarvan) beginnen zonder dit ten minste 4 weken van tevoren te melden. U mag ook niet eerder dan 4 weken na de melding gaan starten. Het bevoegd gezag is zo altijd voor de start op de de hoogte van de activiteit. U dient de melding in via het Omgevingsloket. Door het invullen van de vragen controleert u of voor deze activiteit een informatieplicht, meldingsplicht of vergunningplicht geldt.
Naast algemene gegevens moet u aangeven wat de lozingsroute is. Bij het lozen in het oppervlaktewater moet u de lozingspunten aangeven.
De opslagplaats van gebruikt substraatmateriaal ligt in ieder geval op:
Gebruikt substraatmateriaal moet worden opgeslagen op een aaneengesloten bodemvoorziening. Dit is een vloer, verharding of constructie die stoffen tijdelijk keert en waarvan eventuele onderbrekingen of naden zijn gedicht door ze te kitten, te voegen of op een andere wijze te dichten. Tijdelijk keren betekent dat de vloer gemorste of gelekte stoffen lang genoeg tegenhoudt zodat ze opgeruimd kunnen worden voor ze in de bodem terechtkomen. In de praktijk is de verharding vaak beton of asfalt. Vloeistoffen die vrijkomen uit de opslag moeten worden opgevangen. Dit kan met een opvangvoorziening. Een verdiepte of aflopende opslag is ook toegestaan. Als hiermee maar voldoende vloeistof kan worden opvangen. Onder het kopje 'referentie' vindt u een link naar meer informatie over een 'aangesloten bodemvoorziening'.
Vloeistoffen die vrijkomen uit de opslag van gebruikt substraatmateriaal moeten worden opgevangen en kunnen daarna gelijkmatig verspreid worden over de bodem. Afvoeren naar een erkend verwerker of hergebruiken is ook mogelijk. Er moet een tekening zijn waarop staat waar afvalwater wordt geloosd. Dit kan een schets zijn. Het gaat erom dat erop staat waar afvalwater ontstaat. En of dit naar de mestkelder, de sloot of het riool gaat. Schoon regenwater vanaf de verharding mag direct geloosd worden in of op de bodem of op oppervlaktewater. Voorwaarde is dan dat dit water niet vervuild is met vloeistoffen uit de opslag. Dit betekent dat:
Het regenwater niet in contact is geweest met gebruikt substraatmateriaal;
Het regenwater niet vermengd is met daaruit vloeiende vloeistoffen.
Check via het Omgevingsloket of er een andere lozingsroute mogelijk is.
Onder het kopje 'referenties' vindt u een link naar de inhoudsopgave van de Rijksregels in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal). De activiteit 'het sorteren van biologisch geteeld fruit' vindt u in paragraaf 4.85. Via de inhoudsopgave van het Bal kunt u deze selecteren.