Opslaan van gebruikt substraatmateriaal

Bedrijfstakken: Agrarisch loonwerkbedrijf Glastuinbouw Telen van gewassen in de openlucht Telen van gewassen in een gebouw

Bij deze activiteit gaat het om het opslaan van gebruikt substraatmateruiaal. Om een plant te laten groeien kan men substraat gebruiken in plaats van de planten in de grond te zetten. Er zijn 2 soorten substraat:

  • plantaardig materiaal zoals kokosvezel, veen en potgrond.

  • niet oorspronkelijk plantaardig zoals steenwol en glaswol.

Na een teelt wordt het substraatmateriaal verwijderd en tijdelijk op het bedrijf opgeslagen. De Rijksregels zijn van toepassing voor het opslaan van gebruikt substraatmateriaal met een totaal volume van meer dan 3 m3. Het volume van meerdere opslagen moet bij elkaar opgeteld worden.

Rijksregels (algemene regels)

Op de pagina's hierna vindt u voor deze activiteit de algemene regels (Rijksregels) 'in boerentaal' uit het Besluit activiteiten en leefomgeving (Bal) en (indien van toepassing) praktische informatie en tips (praktijkvoorbeelden) en aanvullende informatie (referenties).

Naast de genoemde regels is er altijd specifieke zorgplicht van toepassing. Hiermee wordt bedoeld dat u handelingen, waarvan u zou moeten weten dat ze niet door de beugel kunnen, verboden zijn. Anders gezegd, het is vanzelfsprekend dat u bij het uitvoeren van een activiteit altijd voldoendevoorzorgsmaatregelen neemt om te voorkomen dat er nadelige gevolgen voor het milieu ontstaan.

Lokale regels

Deze website gaat over de algemene regels van milieubelastende activiteiten (Rijksregels). De provincie, gemeente en of het waterschap kunnen daarnaast (bijna) altijd maatwerkregels opnemen. Dit is een lokale uitwerking van of aanvulling op een algemene regel. Ze kunnen hiermee een algemene regel beter afstemmen op een lokale situatie. U kunt dit checken op de pagina 'regels op de kaart' in het Omgevingsloket. Daar staan de regels waar u op een locatie mee te maken heeft.