Bij deze activiteit gaat het om het condenswater afkomstig van de binnenzijde van de kas. Het glas van de kas kan door de buitentemperatuur kouder zijn dan de lucht in de kas. Door de hogere temperatuur in de kas kan de waterdamp in de kaslucht weer vloeibaar worden. Dat proces heet condensatie. In condens aan de binnenkant van de kas kan een hoog gehalte aan gewasbeschermingsmiddelen zitten. Dit is niet het geval als er alleen biologische productiemethoden worden toegepast.
Condenswater wordt opgevangen in zogenaamde condensgootjes ter bescherming van de kwaliteit van de gewassen. Daarbij ontstaat een afvalwaterstroom. Om onnodig lozen van gewasbeschermingsmiddelen te voorkomen, kan dit afvalwater als gietwater worden ingezet. Het afvoeren van dit afvalwater kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld in een eigen opvangsysteem, via het recirculatiesysteem, of via het hemelwaterafvoersysteem. In het laatste geval wordt het condenswater gemengd met hemelwater van de buitenkant van de kas.
Op de pagina's hierna vindt u voor deze activiteit de algemene regels (Rijksregels) 'in boerentaal' uit het Besluit activiteiten en leefomgeving (Bal) en (indien van toepassing) praktische informatie en tips (praktijkvoorbeelden) en aanvullende informatie (referenties).
Naast de genoemde regels is er altijd specifieke zorgplicht van toepassing. Hiermee wordt bedoeld dat u handelingen, waarvan u zou moeten weten dat ze niet door de beugel kunnen, verboden zijn. Anders gezegd, het is vanzelfsprekend dat u bij het uitvoeren van een activiteit altijd voldoendevoorzorgsmaatregelen neemt om te voorkomen dat er nadelige gevolgen voor het milieu ontstaan.
Deze website gaat over de algemene regels van milieubelastende activiteiten (Rijksregels). De provincie, gemeente en of het waterschap kunnen daarnaast (bijna) altijd maatwerkregels opnemen. Dit is een lokale uitwerking van of aanvulling op een algemene regel. Ze kunnen hiermee een algemene regel beter afstemmen op een lokale situatie. U kunt dit checken op de pagina 'regels op de kaart' in het Omgevingsloket. Daar staan de regels waar u op een locatie mee te maken heeft.