Bij deze activiteit gaat het om het vergisten van dierlijke meststoffen in een vergistingstank. Het gaat zowel om het vergisten van eigen meststoffen als meststoffen afkomstig van derden. De regels gelden ook voor:
een na-opslag van digestaat zolang dat biologisch actief is.
een gaszak of opslagtank voor de opslag van vergistingsgas.
een gedeelte voor de bewerking van vergistingsgas.
een voorziening voor het biologisch behandelen van dierlijke meststoffen voor of na het vergisten.
Het gaat hier niet om:
Het vergisten van meer dan 25.000 m3 dierlijke meststoffen per jaar op een andere locatie dan de locatie van productie. Er is dan sprake van grootschalige mestverwerking. De regels voor het vergisten van dierlijke meststoffen staan dan in de vergunning.
De opslag van drijfmest en van stabiel digestaat. Dit valt onder de activiteit ‘het opslaan van drijfmest, digestaat of dunnen fractie'.
Het vergisten van alleen dierlijke meststoffen heet monovergisting. De hier genoemde Rijksregels zijn geschreven met monovergisting als uitgangspunt.
Covergisting is het vergisten van dierlijke meststoffen in combinatie met afvalstoffen of planten die speciaal voor dat doel gekweekt zijn.Voorbeelden hiervan zijn olifantsgras of energiemais. Covergisting is vergunningplichtig. De voorschriften van deze paragraaf gelden echter wel, maar houden geen rekening met de gevolgen van de toevoeging van het andere materiaal. In de vergunning zullen daarvoor extra voorschriften moeten worden opgenomen. Bijvoorbeeld over controle, opslag en bewerking van afvalstoffen. Als het bij covergisting nodig is om bij maatwerk van de voorschriften in deze paragraaf af te wijken, wordt dat maatwerk als voorschrift in de vergunning opgenomen. Meer informatie vindt u op de pagina Welke regels gelden voor covergisten?. De link staat ook onder het kopje 'referenties'.
Op de pagina's hierna vindt u voor deze activiteit de algemene regels (Rijksregels) 'in boerentaal' uit het Besluit activiteiten en leefomgeving (Bal) en (indien van toepassing) praktische informatie en tips (praktijkvoorbeelden) en aanvullende informatie (referenties).
Naast de genoemde regels is er altijd specifieke zorgplicht van toepassing. Hiermee wordt bedoeld dat u handelingen, waarvan u zou moeten weten dat ze niet door de beugel kunnen, verboden zijn. Anders gezegd, het is vanzelfsprekend dat u bij het uitvoeren van een activiteit altijd voldoendevoorzorgsmaatregelen neemt om te voorkomen dat er nadelige gevolgen voor het milieu ontstaan.
Deze website gaat over de algemene regels van milieubelastende activiteiten (Rijksregels). De provincie, gemeente en of het waterschap kunnen daarnaast (bijna) altijd maatwerkregels opnemen. Dit is een lokale uitwerking van of aanvulling op een algemene regel. Ze kunnen hiermee een algemene regel beter afstemmen op een lokale situatie. U kunt dit checken op de pagina 'regels op de kaart' in het Omgevingsloket. Daar staan de regels waar u op een locatie mee te maken heeft.