Het gaat bij deze activiteit om het spaanloos bewerken, verspanend bewerken, thermisch bewerken en mechanisch afwerken van metalen. Hieronder worden een aantal bewerkingstechnieken toegelicht.
Dit is het vervormen of scheiden van het materiaal zonder dat verspaning optreedt, dus zonder dat materiaal wordt weggenomen (geen krullen of-splinters). Voorbeelden zijn:
knippen, knabbelen, uithoeken, ponsen, stansen.
kanten, zetten, buigen, felsen, kralen.
walsen, persen, extruderen, trekken, dieptrekken, duntrekken.
navormen, flessen, strekken, forceren, vloeidraaien.
smeden, warmpersen, interen.
Dit is een bewerking waarbij een deel van het materiaal (spanen) met verspanend gereedschap zoals beitels, boren, frezen en zagen wordt weggenomen. Voorbeelden hiervan zijn zagen, boren, tappen, draaien, frezen, kotteren, schaven, steken en brootsen. Bij fijn verspanende bewerkingen gaat het om het wegnemen van een deel van het materiaal met fijn verspanend gereedschap zoals een schuurmachine of slijptol. Fijn verspanende bewerkingen zijn in ieder geval schuren, slijpen, graveren en vonkverspanen.
Dit is het scheiden van materiaal door het zeer plaatselijk te verwarmen. Voorbeelden hiervan zijn snijbranden en gutsen. Onder thermische bewerkingen vallen ook handelingen die vergelijkbaar zijn met thermische bewerking, zoals plasmasnijden, lasersnijden en watersnijden.
Dit is een bewerking waarbij het materiaal glad wordt gemaakt. Voorbeelden zijn mechanisch polijsten, honen, leppen, superfijnen en (staal)borstelen.
Op de pagina's hierna vindt u voor deze activiteit de algemene regels (Rijksregels) 'in boerentaal' uit het Besluit activiteiten en leefomgeving (Bal) en (indien van toepassing) praktische informatie en tips (praktijkvoorbeelden) en aanvullende informatie (referenties). De hier genoemde Rijksregels gelden niet als het bewerken plaatsvindt bij een huishouden, school of scheepswerf of bij het uitoefenen van een beroep of bedrijf aan huis. Het gaat hier niet over het smelten en gieten van metalen.
Naast de genoemde regels is er altijd specifieke zorgplicht van toepassing. Hiermee wordt bedoeld dat u handelingen, waarvan u zou moeten weten dat ze niet door de beugel kunnen, verboden zijn. Anders gezegd, het is vanzelfsprekend dat u bij het uitvoeren van een activiteit altijd voldoendevoorzorgsmaatregelen neemt om te voorkomen dat er nadelige gevolgen voor het milieu ontstaan.
Deze website gaat over de algemene regels van milieubelastende activiteiten (Rijksregels). De provincie, gemeente en of het waterschap kunnen daarnaast (bijna) altijd maatwerkregels opnemen. Dit is een lokale uitwerking van of aanvulling op een algemene regel. Ze kunnen hiermee een algemene regel beter afstemmen op een lokale situatie. U kunt dit checken op de pagina 'regels op de kaart' in het Omgevingsloket. Daar staan de regels waar u op een locatie mee te maken heeft.