Het spoelen van biologisch geteelde gewassen

Bedrijfstakken: Agrarisch loonwerkbedrijf Glastuinbouw Telen van gewassen in de openlucht Telen van gewassen in een gebouw

Melding of vergunning?

Voor het starten van deze activiteit is een Meldingsplicht van toepassing. U mag niet met deze activiteit (of een onderdeel daarvan) beginnen zonder dit ten minste 4 weken van tevoren te melden. U mag ook niet eerder dan 4 weken na de melding gaan starten. Het bevoegd gezag is zo altijd voor de start op de de hoogte van de activiteit. U dient de melding in via het Omgevingsloket. Door het invullen van de vragen controleert u of voor deze activiteit een informatieplicht, meldingsplicht of vergunningplicht geldt.

Lozingsvoorschriften

Uitgangspunt is om het watergebruik te zoveel mogelijk te beperken. Het afvalwater, dat bij deze activiteit ontstaat, is onderverdeeld in voorspoelwater en naspoelwater:

Voorspoelwater

Dit water mag u niet lozen, maar moet hergebruikt worden via een recirculatiesysteem. Een belangrijk onderdeel van dat systeem is het bezinkbassin. Daarin blijven bezinkbare stoffen en verontreinigingen uit het voorspoelwater achter. Zo kunt u het voorspoelwater meerdere keren gebruiken. De hoeveelheid gebufferd voorspoelwater neemt wel af door verdamping en doorsijpeling in de bodem

Naspoelwater

Daarna worden de gespoelde gewassen nagespoeld. Dit naspoelwater gebruiken telers opnieuw als aanvulling op het voorspoelwater. De teler moet dus vooraf goed inschatten hoe groot het (bezink)bassin moet zijn. Anders raakt het te vol. Ook de hoeveelheid naspoelwater moet zoveel mogelijk beperkt worden. U mag het naspoelwater lozen als het niet meer geschikt is voor hergebruik. De voorkeur gaat uit naar het gelijkmatig verspreiden van het naspoelwater over het perceel waar de gewassen zijn geteeld. Als dit niet mogelijk is, dan mag het ook worden geloosd in het vuilwaterriool. Daarbij geldt een emissiegrenswaarde voor onopgeloste bestanddelen van 300 mg/liter. U moet dan ook een riooltekening hebben waar duidelijk op staat op welke punten welk afvalwater wordt geloosd, of de lozingspunten zijn aangesloten op het eigen vuilwaterriool of een schoonwaterriool en op welke lozingsroutes het eigen vuilwaterriool en het schoonwaterriool uitkomen.

Check via het Omgevingsloket of er voor het naspoelwater een andere lozingsroute mogelijk is.

Meer weten?

Onder het kopje 'referenties' vindt u een link naar de inhoudsopgave van de Rijksregels in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal). De activiteit 'het spoelen van biologisch geteelde gewassen' vindt u in paragraaf 4.70. Via de inhoudsopgave van het Bal kunt u deze selecteren.