Emissiearme stallen

Bedrijfstakken: Veehouderij

Innovatieve stallen en technieken

Veehouderijen mogen innovatieve technieken in stallen testen en meten. Dit zijn proefstallen. Het doel van de proefstal is om die metingen in de praktijk te kunnen doen. Het bevoegd gezag, meestal de gemeente, neemt de beslissing om toestemming te geven voor een proefstal. Dit doet het bevoegd gezag door maatwerk toe te passen in de omgevingsvergunning of via een maatwerkbesluit (als er geen omgevingsvergunning nodig is). Hierin stelt het bevoegd gezag zelf de emissiefactor van de proefstal vast.

Emissiearme stal varkens

Een stal voor varkens moet emissiearm zijn voor ammoniak. Dit betekent dat de uitstoot van ammoniak minder is dan uit een traditionele stal. De regels voor een emissiearme varkensstal gelden bij het houden van 15 varkens (exclusief biggen) of meer dan 10 biggen. Onder het kopje 'referenties' vindt u een overzicht van de emissiegrenswaarden voor ammoniak in de varkenshouderij.

Emissiearme stal pluimvee

Een stal voor pluimvee moet emissiearm zijn voor fijnstof en ammoniak. Dit betekent dat de uitstoot van ammoniak en fijnstof minder is dan uit een traditionele stal. De regels voor een emissiearme pluimveestal gelden bij het houden van meer dan 500 kippen, 10 vleeskalkoenen of 10 vleeseenden. Onder het kopje 'referenties' vindt u een overzicht van emissiegrenswaarden voor ammoniak en fijnstof in de pluimveehouderij.

Emissiearme stal vleeskalveren

Een stal voor vleeskalveren moet emissiearm zijn voor ammoniak. Dit betekent dat de uitstoot van ammoniak minder is dan uit een traditionele stal. Voor een nieuwe stal mag de emissie per dier per jaar niet meer zijn dan 2,5 kg ammoniak. De regels voor een emissiearme stal voor vleeskalveren gelden bij het houden van meer dan 10 vleeskalveren. Onder het kopje 'referenties' vindt u een overzicht van emissiegrenswaarden voor ammoniak in de vleeskalverhouderij.

Emissiearme stal melkvee

Een melkveestal moet emissiearm zijn voor ammoniak. Dit betekent dat de uitstoot van ammoniak minder is dan uit een traditionele stal. Voor een nieuwe stal mag de emissie per dier per jaar niet meer zijn dan 2,5 kg ammoniak. De regels voor een emissiearme melkveestal gelden bij het houden van meer dan 10 melk- en kalfkoeien. Onder het kopje 'referenties' vindt u een overzicht van emissiegrenswaarden voor ammoniak in de vleeskalverhouderij.

Meer weten?

Onder het kopje 'referenties' vindt u een link naar de inhoudsopgave van de Rijksregels in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal). De emissiearme stalsysteem is onderdeel vand e activiteit 'dierverblijven' en vindt u in paragraaf 4.82. U kunt deze paragraaf via de inhoudsopgave van het Bal selecteren.