Drainagewater of spoelwater van filters bij grondgeboden teelt

Bedrijfstakken: Glastuinbouw

Bij deze activiteit gaat het om de lozingsvoorschriften die van toepassing zijn bij het lozen van drainagewater of spoelwater van filters bij grondgebonden teelt in een kas. Bij teelt in de grond wordt niet al het gietwater opgenomen door het gewas. Een deel zakt door inzijging weg. Dit water kan worden opgevangen als onder het teeltoppervlak een drainagesysteem aangelegd is, traditioneel bedoeld om:

  • Het grondwaterniveau in de kas te verlagen ten opzichte van de omgeving (onderbemaling).

  • kwelwater op te vangen en af te voeren.

  • het te veel gegeven gietwater snel af te kunnen voeren

Of drainage nodig is hangt af van de locatie. Uit een drainagestelsel kan ook bedrijfsvreemd water stromen. Drainagewater kan relatief hoge gehalten aan meststoffen bevatten. Soms worden ook gewasbeschermingsmiddelen (GBM) “meegegeven” via gietwater. Als dat het geval is kunnen er ook GBM in het drainagewater zitten. Als drainagewater wordt geloosd, noemt men dit ook wel spuiwater.

Zowel glastuinbouwbedrijven als bij bedrijven met ondersteunend glas werken met gietwatersystemen. Dit systeem bestaat uit pompen, kranen, doseerunits van meststoffen, leidingwerk met sproeiers en/of druppelaars en verzamelputten. Er zitten verschillende soorten filters in en soms ontsmettingsinstallaties. Deze filters moeten van tijd tot tijd worden schoongemaakt. Daarbij ontstaat spoelwater waar resten van meststoffen en GBM in kunnen zitten.

Rijksregels (algemene regels)

Op de pagina's hierna vindt u voor deze activiteit de algemene regels (Rijksregels) 'in boerentaal' uit het Besluit activiteiten en leefomgeving (Bal) en (indien van toepassing) praktische informatie en tips (praktijkvoorbeelden) en aanvullende informatie (referenties).

Naast de genoemde regels is er altijd specifieke zorgplicht van toepassing. Hiermee wordt bedoeld dat u handelingen, waarvan u zou moeten weten dat ze niet door de beugel kunnen, verboden zijn. Anders gezegd, het is vanzelfsprekend dat u bij het uitvoeren van een activiteit altijd voldoendevoorzorgsmaatregelen neemt om te voorkomen dat er nadelige gevolgen voor het milieu ontstaan.

Lokale regels

Deze website gaat over de algemene regels van milieubelastende activiteiten (Rijksregels). De provincie, gemeente en of het waterschap kunnen daarnaast (bijna) altijd maatwerkregels opnemen. Dit is een lokale uitwerking van of aanvulling op een algemene regel. Ze kunnen hiermee een algemene regel beter afstemmen op een lokale situatie. U kunt dit checken op de pagina 'regels op de kaart' in het Omgevingsloket. Daar staan de regels waar u op een locatie mee te maken heeft.