Composteren en opslaan van groenafval

Bedrijfstakken: Agrarisch loonwerkbedrijf Glastuinbouw Telen van gewassen in de openlucht Telen van gewassen in een gebouw Veehouderij

Melding of vergunning?

Voor het starten van deze activiteit is een Meldingsplicht van toepassing. U mag niet met deze activiteit (of een onderdeel daarvan) beginnen zonder dit ten minste 4 weken van tevoren te melden. U mag ook niet eerder dan 4 weken na de melding gaan starten. Het bevoegd gezag is zo altijd voor de start op de de hoogte van de activiteit. U dient de melding in via het Omgevingsloket. Door het invullen van de vragen controleert u of voor deze activiteit een informatieplicht, meldingsplicht of vergunningplicht geldt.

Naast algemene gegevens bevat de melding ook informatie over het maximale volume van de opslag of het composteren, de lozingsroutes. en de lozingspunten bij een lozing in het oppervlaktewater. Een vergunningplicht geldt bij een volume van meer dan 600 m3. De voorschriften staan dan in de vergunning.

Bodemvoorschriften bij het opslaan van groenafval

De Rijksregels zijn van toepassing als er permanent op een locatie meer dan 3 m3 wordt opgeslagen, waarbij het volume van meerdere opslagen bij elkaar opgeteld moeten worden. Ook bij een terugkerende opslag op dezelfde locatie gelden deze regels. Het maakt hierbij niet uit hoe lang de opslag is, dus ook als het korter dan 2 weken opgeslagen ligt. De Rijksregels zijn niet van toepassing bij een opslag korter dan 2 weken op dezelfde plek.

Opslaan langer dan 2 weken

Het opslaan van niet-houtachtig groenafval moet op een aaneengesloten bodemvoorziening plaatsvinden. Dit is een vloer, verharding of constructie die stoffen tijdelijk keert en waarvan eventuele onderbrekingen of naden zijn gedicht door ze te kitten, te voegen of op een andere wijze te dichten. Tijdelijk keren betekent dat de vloer gemorste of gelekte stoffen lang genoeg tegenhoudt zodat ze opgeruimd kunnen worden voor ze in de bodem terechtkomen. Dit is meestal een betonvloer of een asfaltvloer. Dit voorkomt dat vloeistoffen uit het groenafval in de bodem kunnen komen. Onder het kopje 'referentie' vindt u een link naar meer informatie over een 'aangesloten bodemvoorziening'.

Opslaan korter dan een half jaar

In dit geval mag de opslag van groenafval ook op een absorberende laag plaatsvinden. Een aaneengesloten verharding is dan niet nodig. Deze laag absorbeert het vrijkomende vocht en moet voldoende dik zijn. De dikte is afhankelijk van het toegepaste absorptiemateriaal en het vochtgehalte van het groenafval. U kunt hiervoor turf, koolzaad-, tarwe- of gerstestro gebruiken. Bij het verwijderen van de opslag moet u ook de absorberende laag verwijderen. Deze mag niet opnieuw gebruikt worden. Bij een nieuwe opslag moet een nieuwe absorberende laag gebruikt worden. Daarnaast moet de opslag beschermd zijn tegen inregenen. Dit kan met een zeil of een overkapping.

Bodemvoorschriften bij het opslaan van een composteringshoop

Voor het opslaan van een composteringshoop is geen bodemvoorziening nodig. Om uitspoeling van vermestende stoffen naar de bodem te voorkomen, is de composteringshoop van 1 november tot 1 maart afgedekt. Dit kan met een vezeldoek of een antiworteldoek. Door de composteringshoop regelmatig om te zetten wordt de vorming van percolaatwater voorkomen. Hierdoor spoelen de vermestende stoffen minder uit. Om het uitspoelen verder te beperken, kan men een absorberende laag onder de composteringshoop maken.

Lozingsvoorschriften bij het composteren van groenafval

Het begint met het voorkomen van de uitspoeling van vermestende stoffen naar de bodem (absorberende onderlaag en afdekken). Als er toch vloeistoffen vrijkomen bij het composteren van groenafval, dan mag dit afvalwater geloosd worden op of in de bodem of in een vuilwaterriool. U moet een riooltekening hebben. Dit mag een schets zijn. Het gaat erom dat erop staat waar afvalwater ontstaat en waar dit naartoe gaat. Het afvalwater afvoeren naar een verwerker of hergebruiken is ook mogelijk. Check via het Omgevingsloket of er een andere lozingsroute mogelijk is.

Lozingsvoorschriften bij het opslaan van groenafval

Vloeistoffen die vrijkomen bij het opslaan van groenafval moeten gelijkmatig verspreid worden over de bodem of ze mogen naar een vuilwaterriool. U moet een riooltekening hebben. Dit mag een schets zijn. Het gaat erom dat erop staat waar afvalwater ontstaat en waar dit naartoe gaat. Het afvalwater afvoeren naar een verwerker of hergebruiken is ook mogelijk. Check via het Omgevingsloket of er een andere lozingsroute mogelijk is.

Meer weten?

Onder het kopje 'referenties' vindt u een link naar de inhoudsopgave van de Rijksregels in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal). De activiteit 'composteren en opslaan van groenafval' vindt u in paragraaf 4.89. Via de inhoudsopgave van het Bal kunt u deze selecteren.