Er is vanuit de Rijksregels geen verplichting om deze activiteit te melden omdat er geen afvalwater mag worden geloosd. Voor het bevoegd gezag levert een melding geen bruikbare informatie op.
In het veld gelden er geen bodemvoorschriften. Wel moet voorkomen worden dat (gemorste) middelen of resten daarvan in het milieu terecht komt op plaatsen waar het niet thuis hoort (bijvoorbeeld puntlozing in de bodem en het oppervlaktewater).
Het uitgangspunt is dat morsen van middelen voorkomen moet worden. Als het toch gebeurt, dan moeten er voldoende materialen en absorberende middelen aanwezig zijn. Blijf bij het vullen van de veldspuit in de buurt om te voorkomen dat de tank overloopt. Alles moet deugdelijk en goed onderhouden zijn. Er moet een heldere werkinstructie, een bedrijfsinterne procedure en voldoende hulpmiddelen zijn om bij lekkage of morsen de vloeistoffen tijdig op te ruimen.
Verpakkingen moeten na verbruik van de inhoud meteen worden schoongemaakt. Dit kan ter plekke met reinigingsapparatuur of door het omspoelen van de lege verpakking met schoon water. De schoongemaakte verpakking mag niet meer dan 0,01% van de oorspronkelijk in de dichte verpakking aanwezige middelen bevatten. Deze maatregel draagt bij aan het duurzaam gebruik van middelen. De schoongemaakte verpakking is afval en moet afgegeven worden aan een erkende inzamelaar. De gegevens hierover moeten worden bewaard.
De Beste Bestaande techniek (BBT) voor het afvalwater en schoonmaakwater bij deze activiteit is het hergebruiken van dit water. Het mag niet worden geloosd.
Onder het kopje 'referenties' vindt u een link naar de inhoudsopgave van de Rijksregels in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal). De activiteit 'aanmaken van gewasbeschermingsmiddelen, biociden en bladmeststoffen in het veld' vindt u in paragraaf 4.63. Via de inhoudsopgave van het Bal kunt u deze selecteren.